Mikro bölgeleme imar veya parsel bazlı etütler kapsamında jeolojik ve Jeofizik çalışmaların bütünüdür. Analizde SPT (Standart Penetrasyon Test) UD (Undisturbed Sample) karot vb. presiometre, veyn deneyi, sismik, mikrotremör elektrik özdirenç (DES), elektrik tomografi (ERT), çalışmalarının yapılmasından sonra veri ve geoteknik veya jeoteknik raporlama çalışmalarıdır.
Sismoloji: Sismik dalgaların araştırıldığı, özellikle deprem çalışmaları veya petrol, doğal gaz, mineraller, mühendislik bilgisi vb. için sismik araştırmalar ile ilişkili olan jeofiziğin bir dalıdır. Microtremör, sensör, baz vb. jeofizik metotları izler.
Sismik: Sismik dalgaların incelenmesi ile jeolojik yapıların haritalandırılması için gerçekleştirilen, özellikle yapay kaynaklardan sismik dalgaların oluşturulması ve dalgaların akustik empedans kontrastından yansıması veya yüksek hız üyelerinden kırılmasıyla elde edilen varış zamanlarının incelendiği bir çalışmadır. Özel sektör bazında en yaygın kullanımı olan yöntemdir. Kırılma, yansıma, Masw, Remi, Tomografi vb. jeofizik metotları olup yapı ve şehirleşme alanlarında (mühendislik jeofiziği) ve Petrol, doğalgaz gibi yatakların rezerv çalışmalarında sıkça kullanılan jeofizik yöntemdir.
Elektrik: Yer yüzeyinde veya yer yüzeyine yakın yerlerde doğal veya indüklenmiş elektrik alanların, genellikle jeolojik haritalama veya temel haritalaması için veya mineral konsantrasyonlarının haritalanması için ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Jeofiziğin en eski ve en çok tercih edilen yaygın yöntemlerinden olup, SP, İP rezistivite vb. jeofizik metotları olan yeraltı su kaynaklarının aranmasında maden rezerv tespitlerinde, heyalan, güzergah, arkeolojik bir çok alanda kullanım alanı olan geniş ve ekonomik jeofizik yöntemdir. Schlumberger, Wenner, Pole-Dipol vb. jeofizik ölçü teknikleri mevcuttur.